Skip to main content
Nieuws

Duizenden jonge forellen uitgezet

By 14 april 2022No Comments

Afgelopen maand hebben Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Groningen Drenthe weer duizenden jonge zeeforellen uitgezet in het Groote Diep bij Lieveren in Drenthe. De juveniele zeeforellen, in dit stadium ook wel “parr” genoemd, zijn opgekweekt bij een viskwekerij. De komende periode moeten de jonge forellen hun weg vinden naar de zee om over 1 ½ jaar weer terug te keren naar hun paaigebied in de Drentse beken. 

Het gaat niet goed met de zeeforel. De zeeforel kwam vroeger voor in bijna alle beken die in verbinding stonden met de Waddenzee, maar dat is al lang niet meer het geval. Om de vrijwel uitgestorven zeeforel te helpen worden er in het kader van het project sinds 2019 ieder jaar duizenden zeeforellen uitgezet! Deze forellen groeien op in de bovenlopen. Zodra ze 15 tot 20 cm lang zijn zwemmen ze stroomafwaarts naar zee. Daar groeien ze verder op om uiteindelijk weer naar de oorspronkelijke plaats van uitzet terug te zwemmen. Dit wordt ook wel ‘homing’ genoemd.

Kijk mee

Grindbedden voor paaiende vissen

Naast het uitzetten van jonge zeeforellen worden er ook andere maatregelen genomen om de zeeforel te helpen. De zeeforel geeft om te paaien de voorkeur aan ondiep water dat stroomt, helder is, schaduwrijk en grind- of kiezelbedden heeft. Daarom heeft het Groote Diep plaatselijk een bodem van grind gekregen. Ook wordt de verbinding met de Waddenzee verbeterd door middel van visvriendelijke aanpassingen aan sluizen.

Unieke samenwerking

Verschillende organisaties werken binnen het project Vissen voor Verbinding samen aan de terugkeer van de iconische trekvis. Partners in het project zijn: Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Groningen Drenthe, Sportvisserij Fryslân, Hogeschool Van Hall-Larenstein, Waterschap Noorderzijlvest en Provincie Groningen.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen ons project? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!