Skip to main content
Nieuws

Een vis in de klas?

By 9 december 2019mei 27th, 2021No Comments

Niet alleen kinderen als klasgenoten, maar ook tweehonderd vissen? In Schotland kijken ze daar niet meer van op. Al 10 jaar brengen de groepen 6 & 7 van de schotse Millersneuk basisschool kleine forellen groot. Gelukkig is dit mooie idee de zee over gewaaid. In 2021 zijn vissen in de klas ook heel gewoon in Noord-Nederland.

Schots schoolproject

Sinds 2001 brengt het project Clyde in the Classroom elk jaar 200 foreleitjes naar meerdere basisscholen rondom de Clyde rivier. Aan de basisschoolkinderen de taak om de eitjes uit te laten komen en de vis goed te laten groeien. Een grote verantwoordelijkheid. Na zes weken goed gevoerd en vertroeteld te zijn, worden de jonge forellen uitgezet in beken in de buurt. Maar mocht je denken dat het alleen bij het voeren van de vissen blijft, dan heb je het mis. Dit schoolproject leert de kinderen vele malen meer.

Rivierbewakers

Lange tijd ging het niet goed met de schotse Clyde rivier en haar vissen. Door vervuiling en menselijke aanpassingen was er geen forel en zalm meer te bekennen. Gelukkig is de rivier nu aan het herstellen door de gezamenlijke inzet van wetenschappers, vrijwilligers en de lokale gemeenschap. Door basisscholen te betrekken worden de rivierbewakers van de toekomst enthousiast gemaakt. De kinderen zorgen voor de forel en leren over de levenscyclus van vis. Ook maken ze een zeeforel toneelstuk en maken ze veel tochten langs de Clyde oever. Dit alles bij elkaar prikkelt de leerlingen om zich meer verbonden te voelen met de natuur en trots te worden op de rivier.

Nederlands herstel van zeeforel

Ook in Nederland zwom ooit zalm en zeeforel vanuit de Waddenzee naar het Lauwersmeer en haar aangrenzende beken. Als we vandaag een kijkje nemen in het Lauwersmeer, komen we weinig zeeforel meer tegen. Hoog tijd om de vispopulatie en haar leefgebied te herstellen. De aankomende vijf jaar gaan we daarom in Groningen, Friesland en Drenthe samen aan de het werk om het Lauwersmeergebied te verbeteren.

Een visje bij de les

Ook aan de opleiding van de toekomstige Lauwersmeer- en beekbewakers is gedacht. In oktober van dit jaar zijn we gestart met het maken van het zeeforel schoolproject. Ons plan: in 2021 zeeforel grootbrengen in de klaslokalen van groepen 7 & 8. Dit jaar testen we eerst het aquarium bij de Waddenvereniging op kantoor. En over twee jaar? Dan kijken wij, net als in Schotland, niet meer op van vis in de klas. En voelt zeeforel zich als een kind in de klas en de kinderen zich als vis in het Lauwersmeer.

Vis in jouw klas?! Het kan in 2021! Wil jij jouw school alvast opgeven voor het zeeforel schoolproject van Vissen voor Verbinding? Mail naar info@vissenvoorverbinding.nl om je in te schrijven.

Leave a Reply