Skip to main content
Nieuws

Er zijn weer eitjes in de kwekerij!

By 28 februari 2022maart 8th, 2022No Comments

Al vroeg in het jaar begint de zeeforel met het leggen van eitjes. In een kwekerij in Wageningen worden maar liefst tienduizend van deze eitjes ‘uitgebroed’. Een prachtig gezicht! Wie aandachtig kijkt, kan de zwarte ogen van de vissen al duidelijk zien zitten. 

De vissen worden in mei uitgezet in de Drentse beken. Tegen die tijd zijn de zeeforellen al 3 á 4 centimeter groot. In de Drentse beken groeien zij verder op, om na een jaar hun tocht door te zetten naar zee. Enkele jaren later keren zij via het Lauwersmeer en de stad Groningen weer terug naar hun uitzetplek om zich voort te planten. Met behulp van geurherkenning weten ze precies waar ze moeten zijn.

Visjes in de klas

Een deel van de eitjes is bestemd voor het zeeforel schoolproject dat in mei start. In een aquarium in de klas worden de mini zeeforellen verzorgd door leerlingen van groep 7 en 8. Naast het verzorgen van de visjes krijgen de leerlingen uitleg over het leven van een zeeforel en vismigratie. De visjes worden na zes weken door de leerlingen uitgezet in de Drentse beek.

Unieke samenwerking

Verschillende organisaties werken binnen het project Vissen voor Verbinding samen aan de terugkeer van de iconische trekvis. Partners in het project zijn: Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Groningen Drenthe, Sportvisserij Fryslân, Hogeschool Van Hall-Larenstein, Waterschap Noorderzijlvest en Provincie Groningen.