
Binnen het project Vissen voor Verbinding nemen we maatregelen om het leefgebied voor de zeeforel te herstellen. In het Groote Diep bij Lieveren zijn drie paaibedden hersteld en twee nieuwe paaibedden aangelegd. Hiervoor is bijna 200 ton aan verschillende grindsoorten gebruikt.
Tussen zout en zoet
Noord-Nederland kent van oorsprong meerdere vissoorten met een bijzondere levenscyclus: ze worden geboren in de bovenlopen van de beken, trekken na enige tijd de beek af richting Waddenzee, en trekken uiteindelijk weer van zout naar zoet water om op hun geboorteplek te paaien en eitjes te leggen. De zeeforel is zo’n trekker. Hij geeft de voorkeur aan ondiep water dat stroomt, helder is, schaduwrijk en grind- of kiezelbedden heeft om eieren op af te zetten.
Een gespreid bedje
De paaibedden zijn gemiddeld 10 meter lang. Op sommige plekken is de waterdiepte van 1.50 meter terug gebracht naar gemiddeld 60 centimeter. De hierdoor ontstane hogere stroomsnelheid over het ondieper liggende grind maakt het water zuurstofrijker, wat een vereiste is voor paailocaties van onder andere de zeeforel. Daarnaast kan vegetatie zich ontwikkelen op vrijgekomen plekken langs de oever wat als verstopplekken voor jonge vis dient. Deze methode van herinrichting heeft zich al bewezen in Noord-Duitsland.
Samenwerking
Waterschap Noorderzijlvest, Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Groningen Drenthe voerden de werkzaamheden uit. Zelfs de kraanmachinist raakte tijdens de werkzaamheden geïnteresseerd in de achtergrond van vismigratie en tussen de werkzaamheden door las hij een rapport over de opbouw van grindbedden. Daarnaast zijn ook Staatsbosbeheer en omwonenden blij dat er nu weer meer stroming en dynamiek in het Lieversche Diep is.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen ons project? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!