Skip to main content
Nieuws

Stappenplan voor het viseducatieprogramma

By 23 juni 2020mei 27th, 2021No Comments

Hoe maak je een educatie programma over vissen? Wij delen ons stappenplan.

Stap 1 : Een geniaal idee

Het begon allemaal op een druilerige middag in oktober 2018. Zo’n dag waarop het pijpenstelen regent en je de lunchpauze genoodzaakt bent binnen te blijven. Een dag waarop alleen blauwe luchten schitteren en zonnen stralen op socialmedia kanalen. Er zit niks anders op dan je pauze te besteden, licht verveeld, aan scrollen op facebook. En plots, scroll, wauw, dat is het! We zien zomaar een prachtige foto voorbij komen. Trotse Schotse schoolkinderen met bakjes forellen in hun handen. Dat willen wij ook. Trotse lachende Nederlandse schoolkinderen met kleine zeeforel?! Hoe leuk zou dat zijn! Het zaadje is geplant.

Stap 2 : Steek de creatieve koppen bij elkaar

Eind 2019 gaan we aan de slag. Want hoe krijg je zeeforellen bij schoolkinderen of in de klas? Er wordt flink gebrainstormd, geklooid, geschrapt en opnieuw bedacht. En dan ligt er een duidelijk plan, we maken een educatieprogramma. Niels, het creatieve educatie brein gaat hard aan de slag en maakt een vis-lespakket voor groep 7 & 8. Van waterkwaliteit tot levenscyclus, van zwemroute tot eDNA, alles wordt behandeld. Er valt zoveel te leren!

Stap 3 : Vind handige Harry of Oscar

Wie vis zegt, zegt water. Een lessenpakket en jonge zeeforellen, daarmee alleen kom je er niet. Wil je forellen in je klas, dan moet er een aquarium zijn. En niet zomaar een aquarium, maar een heuse aquariumkar. Het liefst een kar met alles erop en eraan. Een werkblad om proefjes op uit te voeren, opbergplek voor visspelletjes en alle vissen in het aquarium moet je goed kunnen bewonderen. Maar hoe maak je dat? Een handige harry of in ons geval een handige Oscar, weet wel raad. Tekenen, zagen & lassen. Oscar gaat vlot aan de slag en bouwt voor ons een prachtig “eduquarium”.

 

Stap 4 : De ultieme test

Als alle materialen klaar zijn – we moeten nog heel even geduld hebben – dan mogen we gaan testen! Als generale repetitie brengen we kleine zeeforellen naar het kantoor van de Waddenvereniging. Zes weken lang leren de Waddenvereniging medewerkers alles over het controleren van de waterkwaliteit, het voeren van zeeforellen en bestuderen ze de levenscyclus. En natuurlijk testen we of het eduquarium op en top werkt. Bij de Waddenvereniging kijken we nu al uit naar visjes op kantoor en dagen lang visspelletjes spelen! Want alles wordt getest!

 

Wil jij het eduquarium in jouw klas?! Het kan in 2021! Jouw school alvast opgeven voor het zeeforel schoolproject van Vissen voor Verbinding? Mail naar info@vissenvoorverbinding.nlom je in te schrijven.

 

Benieuwd naar hoe het eduquarium eruit ziet? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontdek het snel!

Meer lezen?

>> Een vis in de klas?  

Leave a Reply