Skip to main content
Nieuws

Terugblik educatieprogramma

By 3 november 2022No Comments

Zes weken lang een aquarium in de klas? Dit najaar was OBS Ter Borch in Eelderworlde aan de beurt. Vanuit het Vissen voor Verbinding project is een educatieprogramma ontwikkeld voor basisscholen. In zes weken tijd leren leerlingen alles over vismigratie en de levenscyclus van de zeeforel. 

Het educatieprogramma is gemaakt voor leerlingen van groep 7 en 8. Het programma start met de komst van de jonge zeeforellen in het klaslokaal. De jonge zeeforellen komen uit onze eigen Vissen voor Verbinding kwekerij. In een speciaal ontworpen aquariumkar brengen zij zes weken door in het klaslokaal. De kinderen verzorgen de vissen en krijgen iedere week ‘vismigratie les’. Hier leren ze alles over de levenscyclus van de zeeforel, waarom de vissen migreren en welke obstakels zij tegenkomen.

Na afloop van het zes weken durende programma is het moment daar om de zeeforellen uit te zetten in de Drentse beek, een hele beleving! Onder begeleiding worden de vissen door de leerlingen zelf uitgezet in de beek. De juveniele zeeforelletjes, in dit stadium ook wel ‘parr’ genoemd, moeten de komende periode hun weg vinden naar de zee en over anderhalf jaar weer terugkeren om voor nageslacht te zorgen.

Unieke samenwerking

Verschillende organisaties werken binnen het project Vissen voor Verbinding samen aan de terugkeer van de iconische trekvis. Partners in het project zijn: Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Groningen Drenthe, Sportvisserij Fryslân, Hogeschool Van Hall-Larenstein, Waterschap Noorderzijlvest en Provincie Groningen.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen ons project? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!