
Binnen het project Vissen voor Verbinding is een educatief programma opgestart op basisscholen. Hier krijgen kinderen van groep 7 en 8 zes weken lang uitleg over vismigratie. Aan de hand van een aquariumkar in de klas maken de leerlingen kennis met de jonge zeeforel. Aan het einde van het programma zetten de leerlingen de jonge zeeforellen uit in de Drentse beek.
Binnen het project Vissen voor Verbinding werken veel organisaties samen aan de verbinding tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de beken in Drenthe. Deze zoete beken zijn van oorsprong de plek waar de zeeforel opgroeit. Wanneer de zeeforel is opgegroeid trekt deze naar de Waddenzee, om vervolgens weer terug te keren naar de beken in Drenthe om te paaien.
Tijdens de lessen op school verdiepen de leerlingen zich in het leven van de zeeforel. Aan de hand van metingen, proefjes en verschillende gastlessen, leren de leerlingen alles over de verschillende obstakels die de zeeforel tegenkomt tijdens zijn weg van het Lauwersmeer naar de Waddenzee. Na zes weken is het dan eindelijk tijd voor de uitzetles. Samen met de klas worden de jonge visjes uitgezet in de beek, een bijzonder gezicht!
‘Je doet het voor een doel, om die vissen, soort van, op te voeden’
We hopen nog veel meer leerlingen te kunnen bereiken met dit project!
Unieke samenwerking
Verschillende organisaties werken binnen het project Vissen voor Verbinding samen aan de terugkeer van de iconische trekvis. Partners in het project zijn: Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Groningen Drenthe, Sportvisserij Fryslân, Hogeschool Van Hall-Larenstein, Waterschap Noorderzijlvest en Provincie Groningen.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen ons project? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!