Skip to main content
Nieuws

Project Vissen voor Verbinding van start!

By 27 mei 2019mei 27th, 2021No Comments

Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. De terugkeer van de iconische trekvis, de zeeforel staat centraal. De komende vijf jaar worden zeeforellen uitgezet, barrières in de trekroute beter passeerbaar gemaakt en wordt de waterkwaliteit verbeterd. Door tegelijkertijd een sportviseconomie te stimuleren in het gebied, verdienen de investeringen zich op termijn weer terug. Met steun van het Waddenfonds kan het project nu van start gaan.

Naar Deens voorbeeld

Het herstellen van een vispopulatie en tegelijkertijd een sportviseconomie ontwikkelen, is een ongebruikelijke combinatie. In het buitenland zien we dat het werkt. Op het Deense eiland Funen wordt bijvoorbeeld het uitzetten van zeeforel, het verwijderen van barrières in de trekroute én het promoten van het gebied bij sportvissers succesvol gecombineerd. Het resultaat na 25 jaar is een gezonde zeeforel populatie en 64.000 extra overnachtingen door sportvissers in het gebied. Hiermee worden de jaarlijkse investeringen in natuurherstel en promotie ruimschoots terugverdiend.

Benieuwd wat er gaat gebeuren?

In het werkgebied worden verschillende fysieke maatregelen genomen. Klik op deze link om de te zien welke maatregelen er op welke locaties genomen gaan worden de komende jaren aan ecologisch herstel en versterking van de regionale economie.

Leave a Reply