Skip to main content
Nieuws

Vis moet zwemmen: heen en weer door het Lauwersmeer

By 13 november 2019mei 27th, 2021No Comments

Kom op dinsdagavond 17 december naar de verhalenavond ‘Vis moet zwemmen’. We verwelkomen je graag in Activiteitencentrum Lauwersnest voor een bomvolle avond over vis, vismigratie en het Lauwersmeergebied.

Vis moet zwemmen: heen en weer door het Lauwersmeer

Vis zwemt, dat weet iedereen. Maar wist je ook dat trekvissen grote afstanden moeten zwemmen om zich voort te planten en de vispopulatie gezond te houden? De tocht van kleine beekjes, via het Lauwersmeer en vervolgens naar de Waddenzee, is voor veel vissoorten een belangrijke route. Op dinsdagavond 17 december hoor je hier alles over tijdens de verhalenavond in Activiteitencentrum Lauwersnest.

Dit wil je niet missen:

Onze eerste verhalenverteller van de avond is Jaap Quak. Jaap Quak is werkzaam bij Sportvisserij Nederland als projectmanager IJselmeergebied en richt zich onder ander op het verduurzamen van de IJselmeervisserij. Hij is al meer dan 37 jaar werkzaam is in de wereld van vis en is een echte kenner op het gebied van trekvis. We kunnen dus een mooi verhaal over trekvissen van hem verwachten. Vanavond geeft hij antwoord op de vragen: Waarom vissen lange tochten maken? En waarom gezonde vispopulaties belangrijk zijn?

Meindert Schroor vertelt ons het tweede verhaal op de ‘Vis moet Zwemmen’ avond. Meindert Schroor is studeerde sociale geografie en schreef meerdere boeken en artikelen over het landschap & de waterstaat van Friesland en Groningen. Kortom, de juiste persoon om ons te vertellen over ontginningen en waterhuishoudkundige aanpassingen in Noord-Nederland. Hij laat ons vanavond zien wat er door deze aanpassingen allemaal in het landschap rond het Lauwersmeer veranderd is.

Beroepsvissers zien goed wat er gebeurt met de vissen in het Lauwersmeer en de Waddenzee. Onze laatste verhalenvertellers zijn dan ook twee beroepsvissers. Gerrit de Vries viste meer dan 40 jaar vanaf de Zoutkamp en de Eemshaven. Samen met Barbara Rodenburg-Geertsema, initiatiefnemer van de Goede Vissers, komt hij vertellen over wat er voor de visserij veranderde na de afsluiting van de Lauwerszee. Altijd al willen weten wat er vroeger in de Lauwerszee rondzwom? Of hoe de vissers hun toekomst zien? Vraag het vanavond aan de beroepsvissers.

Praktisch

Wanneer: dinsdag 17 december 2019 – van 19.30 – 21.30 uur
Waar: Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1, Lauwersoog
Voor wie: vanaf 12 jaar
Kosten: volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: €2,50
Aanmelden: via de website van Staatsbosbeheer 

 

Leave a Reply