Nieuws

Volwassen zeeforel uitgezet in het Lauwersmeer

By 23 februari 2021 februari 25th, 2021 No Comments

In februari zijn er voor het project Vissen voor Verbinding honderden zeeforellen in het Lauwersmeer uitgezet. De vissen zijn losgelaten nabij gemaal Robbengat. De komende jaren blijven we volwassen zeeforellen uitzetten waarbij we ook het trekgedrag van de vissen monitoren. 

Terugkeer van de zeeforel

Een aantal belangrijke vissoorten die in de Waddenzee leven, worden geboren en groeien op in de beken van het stroomgebied van het Lauwersmeer. De iconische zeeforel is er daar één van. Door de aanleg van dammen, sluizen en gemalen hebben zeeforellen op dit moment veel moeite om de paaibeken te bereiken om zich voort te planten. Door de verbinding met de Waddenzee te verbeteren en het leefgebied te herstellen, werken we aan de terugkeer van de zeeforel.

De zeeforel leidt de weg

Van alle trekvissen is de zeeforel het meest veeleisend. Als we de omstandigheden voor de zeeforel weten te verbeteren, zullen andere soorten zoals winde, houting en paling vanzelf volgen. Dat zorgt voor een algehele versterking van de visstand in de Waddenzee. En daar profiteren bijvoorbeeld de lepelaars, snoekbaarzen, zeehonden en otters weer van. Zo helpen we niet één enkele soort, maar een heel ecosysteem.

Het project Vissen voor Verbinding werkt aan het herstel van de visstand in de Waddenzee en de achterliggende wateren. Dat doen we door de Waddenzee, het Lauwersmeer en de beken in het achterland van Groningen, Friesland en Drenthe met elkaar te verbinden. Tegelijkertijd versterkt het project de aantrekkelijkheid van het Lauwersmeer voor de sportvisserij en daarmee de regionale economie.

Meer weten?

>> Neem een kijkje op zeeforel.nl en vind informatie over sportvissen in het Lauwersmeer gebied.

Leave a Reply