Skip to main content
Nieuws

Werkbezoek Denemarken

By 13 september 2022No Comments

Het Deense eiland Funen geldt als belangrijke inspiratiebron voor Vissen voor Verbinding. Met de partners van het project gingen wij vorige week op werkbezoek naar Denemarken om meer te weten te komen over de Deense aanpak. We kijken terug op een leerzame week vol bevlogen mensen met interessante nieuwe ideeën voor ons eigen project. 

In de jaren ‘80 waren de rivieren en de vispopulaties op het eiland Funen in slechte conditie. Het project “Zeeforel Funen” zorgde in de jaren ’90 echter voor verbetering: de waterkwaliteit is sterk verbeterd. Hier bovenop hebben de lokale overheden de afgelopen jaren geïnvesteerd in het herstel van de zeeforelpopulatie. Denk hierbij aan het kweken en uitzetten van jonge zeeforellen en aan het herstellen van beken. Ook investeerden de lokale overheden in de verbetering van de toerismemogelijkheden en de communicatie & marketing daarvan in geheel Noordwest-Europa. De investering resulteerde in positieve regionale economische ontwikkeling.

Zeeforel kwekerij van Havørred Fyn

In de zeeforel kwekerij van Havørred Fyn op het eiland Funen worden jaarlijks honderdduizenden jonge zeeforellen gekweekt. Deze kleine visjes worden ook wel smolts genoemd. Een sorteermachine sorteert de smolts op grootte, waarnaar ze een persoonlijk dieet aangemeten krijgen. Wanneer de smolts groot genoeg zijn worden zij uitgezet. Dit gebeurt laag in de beken, dicht bij de monding naar de rivier. Hier is voor de zeeforel voldoende voedsel te vinden om zijn tocht naar zee voort te zetten.

Beekherstelprojecten

Ook namen we een kijkje bij verschillende beekherstelprojecten. De in het verleden veelal rechtgetrokken waterlopen worden hier teruggebracht naar hun oorspronkelijke meanderende vorm. Ook worden er nieuwe grindbedden aangelegd in de beken. Deze fungeren als paaiplek voor de zeeforel.

Sportvisserij als verbindende factor

In Denemarken is sportvisserij een belangrijke vorm van toerisme en zorgen sportvissers voor veel inkomsten. Ze vormen de verbindende partij tussen de provincies en gemeenten en werken samen met de lokale overheden nauw samen aan beekherstelprojecten. Dit gebeurt niet alleen door middel van financiële bijdragen, maar ook door fysieke hulp van de vele vrijwilligers die aangesloten zijn bij de sportvisverenigingen. Samen dragen zij bij aan promotie van de beekherstelprojecten en creëren zij breder politiek draagvlak.

    

Unieke samenwerking

Verschillende organisaties werken binnen het project Vissen voor Verbinding samen aan de terugkeer van de iconische trekvis. Partners in het project zijn: Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Groningen Drenthe, Sportvisserij Fryslân, Hogeschool Van Hall-Larenstein, Waterschap Noorderzijlvest en Provincie Groningen.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen ons project? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!